רבים מאיתנו מעריצים של התרבות היפנית אך האם חשבתם שאתם יכולים בקלות להכניס עיצוב יפני לבית שלכם ולהנות משלל אפשרויות שאורח החיים הזה מציע. עיצוב יפני יכניס לקורת הגג שלכם הרבה פשטות, מינימליזם חוכמה וטוהר – ואתם יכולים להנות מסגנון עיצובי חכם ושקול בתוך הבית שלכם. ישנן שתי אלטרנטיבות כיצד לאמץ עיצוב יפני לביתכם או לחלל העבודה שלכם. האחת היא לשאול אלמנטים יפנים אותנטיים מסורתיים כדי לקבל מראה יפני תוך להתאמה לאורח החיים הישראלי. האלטרנטיבה השנייה והמומלצת היא לאמץ עקרונות באסתטיקה היפנית ולשמור על מראה מודרני חמים נקי בחומרים טבעיים.
להלן כמה אלמנטים מסורתיים יפניים שניתן לאמץ :
מחצלות – עיצוב יפני
מחצלות טאטאמי הן מחלצות מסורתיות יפניות עשויות גבעולי צמח האורז מעליו מתוחה מחצלת. המחצלת מסורתית קלועה ביד ומידותיה קבועות 180X90 ס"מ. המחצלות מונחות על גבי הרצפה בבית בחדרים השונים. הכניסה הביתה היא ללא נעליים וכך נשמר הניקיון שלהן וניתן גם לנגב במטלית לחה. היתרונות של המחצלת הטבעית היא בידוד טרמי, בידוד אקוסטי, טיהור החדר מרעלים, שמירה על רמת לחות, ריח טרי ואמידות לזמן ארוך.
מחיצות עץ
ולגבי ההפרדה בין החדרים עצמם, העיצוב היפני משתמש במחיצות הזזה מעץ ונייר קלות משקל. אלו הן מחיצות עץ שקרני השמש חודרות דרכן ולכן חדירה של אור טבעי מסונן לתוך הבית. מחיצות העץ הללו תחת עיצוב יפני תורמות גם לחיפוי של קירות ושל אלמנטים שונים בחלל הבית עצמו, כלפי פנים וכלפי חוץ. באינטרפרטציה מודרנית ניתן משתמשים בזכוכית במקום בנייר ואז משיגים גם בידוד אקוסטי בין החדרים. השימוש במחיצות הזזה בצורה חכמה מאפשר לשנות את חלוקת החללים לפי צורך כאשר לעיתים חלל מופרד ולעיתים מאוחד לפי הצרכים, בפעילויות שונות ובשעות שונות של היו להשגת ניצול מקסימלי של חלל.
המטבח
המטבח היפני הוא מרכזי וחשוב. עיצוב יפני ביחס לאזור המטבח כולל הקפדה של שקט ומינימליזם. אלו הם העקרונות מנחים עבור חלל המטבח בעיצוב יפני. תחת העקרונות הללו אזור המטבח הוא פשוט ונקי, לא עמוס, נקי וטהור . המטבח היפני היה תמיד חלק מחלל המגורים, פרקטיקה שנכנסה למערב רק בעשורים האחרונים. כך יכול המבשל או המבשלת להמשיך ולקחת חלק בפעילות בני הבית והמטבח הוא חלק מהחלל המשפחתי.
הסלון
וכאשר מדובר על אירוח ועל הסלון בבית המסורתי היפני, כאשר עדיין לא היו חימום ומיזוג מרכזיים ישבו בני הבית סביב שלחן אחד, במרכזו תנור חימום והתכסו בשמיכה. על כן יש מקום של כבוד בתרבות היפנית לישיבה המשפחתית ולארוחות המשותפות. עיצוב יפני קלאסי ומודרני כולל שימוש במערכות ישיבה נמוכות מן הסטנדרט המקובל בעולם המערבי. בנוסף, עיקרון נוסף בהקשר הזה הינו שימוש בצבעים וגוונים בהירים כאשר הריהוט במראה הכולל שלו משדר קו נקי וטבעי, חומרים תואמים בין מרכיבי הריהוט השונים והקפדה על אווירה שקטה, טהורה, נקייה ולבבית. המטרה ליצור הרמוניה בבחירת הריהוט בין האדם לסביבתו, תוך הקפדה על אוורור וכמות מספקת של חללים פנויים במעבר בין האגפים השונים שבבית.
עיצוב פנים יפני
כאשר מדובר על עיצוב פנים יפני לחלל ביתי או משרדי – מדובר על עולם של אפשרויות טהורות ונקיות, תוך שימוש במינימליזם והקפדה על סביבה הרמונית וממזגת בין האדם לסביבתו. עיצוב פנים יפני כולל בתוכו המון שלווה וניקיון, ואת כל אלו יוצקת מעצבת פנים אל תוך הבית שלכם. אפשר לבחור ממש באלמנטים יפניים מסורתיים ולתת תחושה של בית אותנטי יפני, אולם ניתן לאמץ רק כמה מן העקרונות של העיצוב היפני, ועדיין לשהות במסגרת העיצוב המודרני המערבי, שיש לו יחסים קרובים עם עיצוב הפנים היפני.
אתם יכולים היום בקלות ובפשטות עם מעצבת פנים להכניס את התרבות היפנית אל תוך הבית שלכם, ולהנות משיפור איכות החיים של כל בני הבית. ריכזנו לפניכם כמה טיפים חשובים בנושא.
חדר השינה – עיצוב פנים יפני
חדר השינה תחת עיצוב פנים יפני מסורתי הוא חדר רב תכליתי. הרצפה מכוסה טטאמי- מצע עשוי עשב יבש במידות קבועות המכסה את רצפת החדר. המיטה או הפוטון, הוא מזורן הניתן לגלילה, היוצא מן הארון בו הוא מאוחסן במשך היום, נפרש לשעות הלילה וחוזר לאחסון ביום הבא. כך ניתן לנצל את חלל החדר במשך היום לצרכים אחרים שאינם שינה. בעיצוב בהשראה יפנית ניקח את העיקרון שחדר אחד יכול לשמש למספר מטרות במהלך היום, גם אם לא נאחסן בפועל את המיטה מידי יום. המיטה תהיה נמוכה בדרך כלל, מה שישווה לחדר מראה מרווח יותר, או לחלופין יהיה ארגז מצעים מתחת למיטה, אשר יוסיף שטחי אחסון שחסרים בדירות קטנות. גם התאורה, ההצללה, החומרים והצבעוניות יתסמכו על קו עיצוב הפנים היפני.
חדר האמבטיה
חדר האמבטיה בעיצוב פנים יפני הוא בעל חשיבות מיוחדת והיפנים מתייחסים ברצינות רבה לניקיון ולטבילה באמבט. בדרך כלל, אם המקום יאפשר תהיה גם מקלחת לשטיפה, קרצוף וחפיפה וגם אמבט המכונה אופורו המשמש לטבילה במים חמים ולהתרגעות. החומרים יכולים להיות עץ או אבן והתאורה תשלים את התמונה המרגיעה. ניתן לשלב גם צמחייה וכמובן ארונות אחסון, כיור רחצה ואסלה. האסלות היפניות הם שם דבר לשכלול ופינוק והן שוטפות מחממות ומנגנות.
המטבח
וכאשר מגיעים אל המטבח תחת עקרונות עיצוב פנים יפני, למטבח ישנה חשיבות רבה. אך יחד עם זאת נשמרת ההקפדה על סגנון פשטני וחסכוני. מאחר שהבישול אורך זמן רב המטבח היפני משולב באופן אינטגרלי בחדר המגורים. בעיצוב בן זמננו זה המצב היום ברוב הבתים, כדי לאפשר למי שנמצא במטבח להישאר בקשר עם יתר דרי הבית.
אלמנטים אחרים כמו מדפים פתוחים עליהם יאוחסנו כלים שימושיים אך בעלי אופי אסתטי, ארונות סגורים במחיצות הזזה כפופים לשאר העיצוב של הבית אך תמיד ישמרו עקרונות עיצוב פנים יפני כוללים מזעור, שימוש במה שצריך, קווים וצבעים נקיים, חומרי יד שנייה וחומרים ממוחזרים, והשמשה בשנית של חפצים – הכל תחת יצירת אווירה של הרמוניה ומיזוג של האדם עם סביבתו והטבע.
ג'פנדי
טרנד העיצוב ג'פנדי הינו שילוב של העיצוב היפני והסקנדינבי יחדיו. מדובר בעיצוב פנים מינימליסטי שחותר לשימוש בחומרים טבעיים וממוחזרים, והתוצאה- חללים פשוטים וחמימים לאדם ולסביבתו. זהו טרנד עיצובי שהולך ומתעצם בשנים האחרונות והוא כולל שמירה על סביבה ירוקה, שימוש במערכות פשוטות, ניקיון וטוהר. לכאורה, אין כמעט דבר משותף לשתי התרבויות היפנית והסקנדינבית. חלקי עולם שונים ומרוחקים, שכנראה לא היו ביניהן קשרים בתקופות היסטוריות קדומות. המרחק הגיאוגרפי והמיקום על קווי רוחב שונים המיספרות שונות. ובכל זאת יש מי שמוצאים קווי דמיון עיצוביים בין התרבויות האלה. אז למרות השוני אלו שתי תרבויות משופעות בצמחיה ובעץ וגם מקורבות לים. בנייה מושתתת על עץ מאפשרת מפתחים גדולים יחסית, חומרים חמים. חקלאות ימית מכתיבה אורח חיים כפרי, פשוט וצנוע. חומרים נוספים גם הם מהטבע: צמר, פשתן, כתנה עור. מאפיינים דומים בכמות האור המסונן. יתכן ששתי תרבויות תתפתחנה דומה ובמנותק אחת מהשנייה
הצבעים – ג'פנדי
בעיצוב ג'פנדי מדובר בשילוב פלטת צבעים חמים וקרים על מנת ליצור עבור הלקוח עיצוב מינימלי שהוא הרמוני עם הסביבה, ומשרה שקט, טוהר, נוחות וקירבה בין מי ששוהים בחלל המעוצב. תוכלו לבחור את הצבעים אשר מתאימים לכם כאשר שילובים של צבעים נקיים ולא עמוסים. הסגנון הפשוט והגס, העושה שימוש בחומרים מהטבע ונשאר מונוכרומטי וצנוע אפייני גם לעיצוב הסקנדינבי וגם לעיצוב היפני. אף שהקו שלו מושפע ממקורות אחרים לגמרי, מאז ראשיתו בשנות ה-50 הכנות והאוטנטיות שבו הופכים את העיצוב הסקנדינבי לאורח טבעי אפילו בארצות חמות כשלנו. כמו הסגנון היפני הסגנון עושה שימוש בחומרים טבעיים שתורמים לאווירת הנינוחות, החפצים בחלל אינם רבים צורתם צריכה לשרת את הפונקציונליות שלהם. לאחר יצירת מעטפת בהירה ניתן יהיה להכניס פרטי עיצוב שימושיים גם בחומרים תעשייתיים בעלי צבעוניות חזקה.
השימושיות
עיצוב פונקציונלי, או שימושי משמעותו שצורת החפץ או המבנה אמורה לשרת את מטרתו ולא להיות אביזר קישוטי. כל אלמנט שאין לו תפקיד, מוסר. כך נוצר קו נקי ושקט התורם בצורה המיטבית והמדויקת ביותר לצרכים. כך למשל המעצבת מבינה ביחד איתכם את צרכי היומיום שלכם בעת השהייה בחלל המעוצב והיא תשלב עבורכם צבעים, מרקמים וחומרים אם למשל יש לכם צורך בשולחן אירוח בסלון שיהיה שימושי – המעצבת תעציב עבורכם שולחן מתקפל ונפתח בסגנון ג'פנדי אשר יכול להתקפל בחלקו ולתפוס מרחב קטן יותר, בהתאם לשימוש שבו. פעם הוא ישמש כשולחן אירוח קטן לקפה, ופעם ישמש כשולחן גדול יותר להגשת מנות פתיחה ומשקאות לכמות גדולה יותר של אורחים אצלכם בסלון.
על מנת להנות אצלכם בבית או במשרד מעיצוב ג'פנדי אמיתי וטהור – פנו עוד היום אל מעצבת פנים בסגנון ג'פנדי.
עיצוב יפני בישראל
אם אתם רוצים לעצב את הבית שלכם בהשראת העיצוב היפני – תוכלו להיעזר במעצבת פנים אשר מכירה את העקרונות של האדריכלות והעיצוב היפני אך תדע גם להתאים אותם למציאות ולאורח החיים הישראליים. עקרונות העיצוב היפני המסורתי מושתתים על ניקיון וטוהר, מינימליזם, שימוש לא בזבזני בחומרים טבעיים. עיצוב בתים פשוט, פונקציונלי חף מקישוט מצוי גם בבסיס האדריכלות המודרנית המערבית ולכן יש זיקה וכבוד הדדי בינה לבין העיצוב היפני.
לדבר על עיצוב יפני בישראל הוא לקחת את מספר עקרונות שהעיצוב היפני מתאפיין בו ולא להעתיק או לייבא עיצוב למקום שאינו הסביבה הטבעית שלו ובכך לפגוע באותנטיות שלו.
אז מה ניתן לאמץ מהאדריכלות והעיצוב היפני אלינו לישראל?
עקרון ראשון
העקרון המוביל בעיצוב יפני בישראל הוא תכנון בגושים או באזורים. הבית היפני המסורתי מוגבה מפני הקרקע התכנון הפנימי כולו הוא גוש אחד גדול, אשר מחולק לגושים קטנים יותר. בין האזורים ישנו רצף פנימי; מעבר מחדר לחדר ללא מסדרונות. ניתן לעבור בין החדרים גם דרך המרפסת החיצונית וכך לעקוף חדרים שרוצים להימנע מלהיכנס אליהם.
עקרון שני
עקרון מספר שתיים לעיצוב יפני בישראל הוא עיקרון המחיצות. המחיצות הנעות על מסילות מפרידות בין החדרים אך גם ניתנו להסרה וכך ניתן לחבר בין מספר חללים לחלל אחד גדול ובשעת הצורך לחזור ולחלק אותו. מדובר על עקרון חשוב מאוד בעיצוב היפני שגם מגדיל את החלל הפנימי שבבית. בתרגום המקומי לישראל, יהיה לנצל את החלל במקסימום ולהימנע ממסדרונות.
עקרון שלישי
עקרון מספר שלוש עיצוב יפני בישראל באדריכלות היפנית, גם הקירות החיצוניים הן מחיצות הניתנות להסרה ולפתיחת הבית כלפי הגן. וכך הקיר הוא חלון והחלון הוא קיר המעבר בין פנים וחוץ הוא דינאמי. זהו הרעיון המסורתי ובעיצוב פנים בהשראת עיצוב יפני עושים לו התאמה לאדריכלות עכשווית על ידי בקירות מסך או חלונות גדולים כלפי חוץ. את החלונות ממסכים כך שהאור לא יהיה בוהק או ישיר מדי.
עקרון רביעי
עבור עיצוב יפני בישראל העיקרון הרביעי הינו יחידת המידה- רוחב 90 ס"מ שהיא מידת הטטאמי, אותה מחצלת מסורתית המכסה את רצפות הבית. מידות החדר נמדדות במספר טטאמי וכן מידות החלונות והדלתות. החזרה על יחידות מידה אחידות מעניקה פרופורציות אנושיות וקנה מידה מאוד נוח ונעים.
עקרון חמישי – חשיבות החומר
החומרים יהיו תמידי חומרים טבעיים: עץ, אבן, בטון, זכוכית, ברזל. בוואבי סאבי הם יהיו קצת גסים, כפריים, לא שלמים ומהוקצעים, לפעמים ניכר הזמן שעבר עליהם: אזוב, חלודה, עץ מהוה, עץ שעמד בחוץ והאפיר. חשוב שעיצוב החלל לא יתאמץ, מינימליסטי ודי מונוכרומטי. עולם הצבעים של הוואבי סאבי לקוח מהסביבה, הצבע יהיה מעולם הטבע. במערב האורבני, זה כולל למשל אפור וחום, צבעי בטון ואבן אבל גם ירוק, בריק, כחול אינדיגו
עקרון שישי – חשיבות הריק
בשונה מהתפיסה המערבית. בה מסתכלים על ה'יש', פה גם ל'אין" יש מקום שווה ערך. כלומר, זה לא רק איזה חפצים עומדים בחלל, אלא גם הרווח שביניהם בעל משמעות עיצובית. לריק יש ערך אסתטי.
עקרון שביעי ואחרון בעיצוב יפני בישראל
הוא הטיפול המיוחד באור. היפנים לא אוהבים אור ישיר אלא אור בלתי ישיר ומסונן. לעמימות ולצללים תפקיד חשוב זו פילוסופיית חיים יפנית, להימנע מישירות, לשמור על מסתוריות. הערפול הוא חלק מתרבות והוא בא לידי ביטוי ביחס לאור. בישראל האור הטבעי מאוד ישיר ובוהק והעיצוב היפני נותן לזה מענה.