עיצוב מוסדות תרבות – לא רק אסתטיקה
מוסדות תרבות הוא מונח גג רחב מאוד, הכולל בתוכו מגוון רחב של מוסדות המספקים מגוון רחב של פעילויות תרבות: תאטראות, בתי קולנוע, גלריות, מוזיאונים, מרכזי כנסים ותערוכות, מרכזים עירוניים וכדומה. בהתאם לכך, גם עיצוב מוסדות תרבות הוא תחום רחב ומגוון, אך כזה שמבוסס על אותו סט של כללים מקצועיים, כללים המיועדים להעניק למרחב התרבותי את הערכים הדרושים לו. ערכים אלה כוללים אלמנטים של תכנון מרחב באופן שיאפשר לקיים את פעילות התרבות בצורה הטובה ביותר. הם כוללים אלמנטים שמיועדים ליצור את האווירה המתאימה לפעילות התרבות האופיינית לאותו מרחב, והם אפילו כוללים אלמנטים שעוסקים בתאורה ובטמפרטורה של מרחב התרבות בהתאם לפעילות המתרחשת בו.
התאמת מאפייני המרחב התרבותי לפעילות התרבות האופיינית לו
התהליך של עיצוב מוסדות תרבות הוא תהליך שמתחיל הרחק ממושגים של פרופורציות, צבעים ומרקמים, תוך התמקדות דווקא בהיבט המקצועי תרבותי של המוסד. על המעצב להבין בדיוק מה היא מטרת המוסד, מה הן פעילויות התרבות שצפויות להתקיים בו, באילו עונות של השנה, באילו שעות של היום וכדומה. על המעצב להבין מה הוא היקף הקהל שצפוי להגיע למוסד, מהי כמות האנשים שצפויים להגיע למוסד וכן הלאה. כמו כן, על המעצב להבין בדיוק מהי האווירה הקלאסית שצריכה לאפיין את מוסד התרבות. אווירה זו צריכה להיות מתורגמת לצבעים, מרקמים, חומרי גלם, פרופורציות, גופי תאורה וכדומה, ולמעשה מהווה אחד האלמנטים החשובים ביותר שבסופו של דבר בונים את אופיו של מוסד התרבות.
אנשי מקצוע המתמחים בתחום הספציפי
מן הסתם, תהליך כזה של עיצוב מוסדות תרבות אינו יכול להתבצע באופן עצמאי, וגם לא באמצעות אנשי מקצוע שאין להם את ההתמחות הספציפית בתחום זה. עיצוב הוא תחום רחב מאוד, ועל אף שישנם לא מעט כללים ועקרונות מקצועיים שעוברים כמו חוט השני בכל תחומי העיצוב, ישנם גם תחומים ספציפיים שבהם נדרשת התמחות מיוחדת והיכרות ייעודית עם התחום הספציפי, במקרה זה מוסדות תרבות. התמחות זו כוללת בתוכה ידע וניסיון לא רק באלמנטים שהוזכרו לעיל, אלא גם בהיקף הפרויקט. עיצוב מוסדות תרבות הוא תחום שבו הפרויקטים הם בדרך כלל גדולים ונרחבים, נמשכים זמן רב יותר, מערבים כמות גדולה יותר של אנשי מקצוע מתחומים מסויימים וצריכים לעמוד בסטנדרטים גבוהים יותר מאשר במגזר הפרטי.
עמידה בכללים, תקנות וחוקים הרלוונטיים למוסד ציבורי
כמוסד תרבות, על המוסד לעמוד בשורה של כללים, תקנות וחוקים על מנת לקבל את הרישיון להפעיל את המקום כמקום ציבורי. חלק חשוב ומרכזי בתהליך העיצוב של מוסדות תרבות מתייחס בדיוק להיבט הזה של עמידה בכללים הנדרשים, שכוללים כללי בטיחות אש, אמצעי בטחון, תכנון החלל בצורה בטיחותית, תברואה והיגיינה וכן הלאה. החשיבות הגדולה בהבנה של היבט זה היא בכך שהיא מנתקת אותנו לרגע מההיבט האסתטי שאותו אנו מחברים בצורה אוטומטית לפעילות עיצוב מכל סוג שהוא.
צוות שלם של אנשי מקצוע
לכאורה, מדובר בתהליך עיצוב כמו כל תהליך עיצוב אחר, ובהתאם לכך עליו להישפט על פי כללי האסתטיקה. זוהי כמובן הנחה נכונה וחשובה, אך היא לחלוטין לא היחידה. על המעצב להיות בקיא לא רק בהיבטים האסתטיים, אלא גם בהיבטים הנדסיים, מבניים, בטיחותיים וחוקיים. בהתאם לכך, פרויקט של עיצוב מוסדות תרבות יהיה מלווה בדרך כלל על ידי צוות של אנשי מקצוע, צוות שאמור לכלול גם אנשי הנדסה וגם אנשי משפט שמתרגמים את דרישות החוק ומציירים את גבולות העיצוב הזמינות לאיש המקצוע.