"אסטרטגית יציאה" פרק 1
זהו, מסתמן שצלחנו את המשבר, לפחות את השלב הזה.
למדנו המון בתקופה הזו על העולם, המדינה, החברה שלנו, עמיתינו למקצוע, הלקוחות שלנו, על המשפחה שלנו ובעיקר על עצמינו. אין ספק, הופתענו. מאוד הופתענו ממה שראינו ולמדנו.
כמי שעוסקת בתכנון, תהליכים גדולים מעניינים אותי ואני מנסה להבין, אם כבר ניתן להגיד משהו על העתיד להתרחש מבחינה מקצועית בתחום עיצוב הפנים.
התשובה מורכבת מכמה רבדים:
- השערת השערות באשר לעולם שאנו צפויים לחזור אליו מבחינה כלכלית, חברתית וטכנולוגית.
- מתן מענה לשינויים צפויים בכלכלה ובהתנהגות הצריכה בתחום הנדל"ן, האדריכלות ועיצוב הפנים. כיצד יראו הבית, המשרד, החנויות והמסעדות במענה לשינויים הנדרשים?
- טכנולוגיות ופלטפורמות של עבודה מרחוק וכיצד הן ישפיעו על הענף?
זה מעט ארוך, לכן אעסוק באספקט האחרון ואשאיר חלק גם לשבוע הבא.
(למעלה – תמונה של Jens Johnsson).

תמונה של StockSnap—894430
הלם העתיד
העולם עומד, ריק, עצר את גלגליו. מתוך ההתרחשות, קשה מאוד לראות את קנה המידה. אומרים שאלה דברים שלא ראינו בימי חיינו, שהעולם של אחרי הקורונה לא ייראה כמו זה שהיה לפני שפקדה אותנו. עתידנים אומרים שקשה לצפות את העתיד, כי אין מודל מן העבר שניתן ללמוד ממנו. לא ברור אם אנחנו בהתחלה, באמצע או בסוף של האירוע.
מה שכן ברור הוא, שאין לנו עוד נקודת תצפית ממנה ניתן להבין את התהליך, מעין "ברבור שחור", שאם לא מכירים אותו גם לא רואים אותו ומתעלמים ממנו, אבל הוא יכול לשנות מאוד את העולם. הזדמנויות כאלה בעבר הוו פריצות דרך שהשפיעו על העולם ועל האנושות. אנחנו עדיין לא יודעים מה זה ומאין זה יבוא, אבל זה כבר באוויר. ברור שה"רגיל" הישן לא יחזור עוד.
כמו את כולם, גם את הענף שלנו מעניין לאיזה עולם כלכלי וחברתי אנחנו צופים. שלושה מיליארד אנשים בעולם חווים האטה כלכלית, ללא אפשרות לצפות מה האופק שלה. דו"ח מקנזי למגמות התנהגות צרכנית עם תום המשבר, מדבר על צרכן מחושב, שקול, מכונס יותר בביתו, רגיש לנושא היגיינה. מוצרים בסימן עלייה בצריכה יהיו בין השאר מוצרי עיצוב ואבזור הבית, בידור ביתי ומן הצד השני, תרד הצריכה למוצרי יוקרה, תיירות ומותרות.

פיקוח בימי קורונה
הכלכלה והערך
בתחילת המשבר כתבתי על מה שניתן לחשוב ולצפות שיקרה לעולם של אדריכלות ועיצוב פנים הערכי שלנו ביום שאחרי (לקריאה >>>)
וכך אמר פרופ' ישע סיון שראיון עמו התפרסם השבוע ב"גלובס" *:
"אני חושב שלצד זה יקרה דבר מצוין – יהיה שינוי ערכים, לכיוון של יותר לאט, יותר עמוק, חזרה לדברים הבסיסיים, לרצינות. אנשים יתחילו להבין שבמקום לבזבז את הזמן בטיק טוק כדאי לקרוא ספר. אנשים יבינו שאם הם לא מצליחים לייצר ערך אמיתי, לא תהיה להם עבודה. אנשים צריכים להתחיל לחשוב איפה הם גרים, כמה כסף הם משקיעים בדירה, איזה חיים הם רוצים. זה עידן שיחייב אנשים לחשוב בצורה יותר מעמיקה על החיים שלהם".
”אלה שיעשו את הקפיצה יהיו המלכים החדשים בשלב הנורמליות השלישי. כי אם אתה מייצר ערך לעולם, יכול לעבוד באופן וירטואלי ולא ניתן להחליף אותך – הערך שלך יגדל." אומר שם פרופ' מייקל זאנג.
"כן. יש הרבה תהליכים שאמרו עליהם 'זה ייקח שנים', ועכשיו זה קרה בדקה." הוא אומר והוא מתכוון ל "כל מה שקשור לכלכלת הפלטפורמה". להשתמש בפלטפורמות שפותחו על ידי אחרים בשביל להגיע לשוק עם המוצר שלך.
"כלכלת הפלטפורמה" והE-Design-.
מה עשיתי אני בשבועות האחרונים בשונה ממה שעשיתי קודם? השתתפתי בעשרות פגישות Zoom מתוך חדר העבודה שלי בבית, עברתי והעברתי שם שיעורים והרצאות, נתתי ייעוץ, כאשר אני משתפת את התכניות והמסמכים על המסך עם הלקוחות. נתתי להם קישורים לרכוש חפצי בית בחנויות דיגיטליות או דרך הטלפון. העבודה מהבית ויכולות התקשורת השתכללו ועמדו במשימה.

פגישת יעוץ אונליין


סבב רכישות עם לקוחות בימי קורונה
תחום הבנייה המשיך לעבוד, אז גם אני לבשתי מסכה וכפפות ויצאתי לפיקוח באתרים וברגע שחנויות הרהיטים חזרו לפעול הייתי שם עם לקוחותיי.
היה לי גם זמן לחקור את האינטרנט בניסיון להבין איזה שינוי מהותי צפוי בתחום עיצוב הפנים?
האינטרנט כבר בשכונה יותר מרבע מאה. הפלטפורמות הדיגיטליות שקשורות לעיצוב הבית כבר כאן מזה עשור וכמו ביתר תחומי החיים, אנו עושים מעבר לפלטפורמות דיגיטליות.
ב-2009 שני ישראלים בסן פרנסיסקו, עדי טרטקו ואלון כהן, מתוך צורך אישי שנתקלו בו בעיצוב הבית שלהם פיתחו את HUZZ. הם התקשו למצוא ספקים ואז להעביר להם את החזון שלהם וכך נולדה הפלטפורמה הדיגיטלית לרכישת רהיטים וציוד לבית HUZZ. החברה הוקמה ב-2010, התרחבה לבריטניה, אירופה, אוסטרליה, יפן. היום היא משווקת חצי מליון פריטים, ניתן להשיג ולהתקשר דרכה עם בעלי מקצוע. View in My Room שנבנתה במיוחד עבור החברה, מאפשרת למשתמשים לראות את הרהיט עומד וירטואלית בחדר בביתם. עשרות אלפי החדרים המעוצבים מאפשרים למשתמש לחפש "השראה" ולבצע אותה בעצמו עבור עצמו. זוהי אינה תחרות למעצבים, להיפך, זו פלטפורמה בה גם מעצבים יכולים להציע את עצמם ולאחר מכן לעצב בעזרת הכלים הזמינים בה.
בערך באותו זמן 2012 ובאותו מקום (קליפורניה) הקים בן סילברמן, היום בן 38, את Pinterest, מנוע חיפוש ויזואלי. זה התפתח למציאת השראות ורעיונות בין היתר בתהליך עיצוב הבית.
גם לInstagram- יכולת שיתוף תמונות וחיפוש השראות. לסרטוני YouTube ולעשרות תכניות הכבלים והטלוויזיה, העוסקות בעיצוב הבית, תפקיד דיגיטלי לידע, שיתוף, השראות וקומוניקציה בין מעצבים ללקוחות ובינם לבין השוק.
תכנות הדמיה בתלת ממד 3D לשימוש עצמי
הקושי הגדול ביותר של הלקוח ללא ניסיון בעיצוב הוא לדמיין חלל. מספר אפליקציות מאפשרות היום ללקוח הפרטי, שמעוניין לעצב את הבית בעצמו, לְמדל (to model) את הבית ולשבץ בו מוצרים בתלת ממד.
הכי נוחה לשימוש היא https://roomstyler.com/ Roomstyler. זוהי אפליקציה חינמית שאינה מחייבת הורדת תכנה, בה בונים את מידות החדר, חלונות ופתחים. לאחר מכן תוכלו להכניס לבית מוצרים מתוך קטלוג ענקי של מוצרים, לראות מבט על של המבנה ומבט פנימי של כל חדר באמצעות המצלמה הדינמית.
חברה ישראלית New Room (אתר: https://www.newroom.co.il) אמצה את האפליקציה האמריקאית ובאמצעותה מקשרת בין ספקים, מעצבים ולקוחות בישראל. הלקוח מעלה לאתר תמונות של הסגנון הרצוי לו, מקבל ללא עלות הדמיות משלושה מעצבים, בוחר מעצב ויחד הם מתחילים לעצב online. הלקוח יקבל הפניה לספקים לרכישת מוצרים והזמנתם עד הבית. זו הזדמנות ללקוחות, אשר בעבר לא שכרו שירותי מעצב, אלא עצבו את הבית בכוחות עצמם, לקבל ייעוץ בעיקר בסטיילינג והלבשת הבית, במחיר נגיש. זו גם הזדמנות למעצבים וסטייליסטים, בעיקר מתחילים, להגיע ללקוחות על גבי פלטפורמה של חברה הנושאת בעלויות ההקמה והפרסום.

תמונה ל-Instagram עם New Room
וישנן אין סוף אפליקציות נוספות, חלקן פותחו על ידי חברות הרהיטים:
רוב המעצבים והאדריכלים משתמשים בסקצ'פ למדל חללים. https://www.sketchup.com/ Sketch up היא תכנת הדמיה בתלת ממד, בטכנולוגיה שפותחה בשביל Google Earth. עד אז היו תכנות התלת ממד כבדות ונגישות רק למעטים מבעלי המקצוע. סקצ'פ היא קלה יחסית ויש גם גרסה החינמית יותר מוגבלת, אך נדרשת הורדה למחשב ולא מעט הדרכה ואימון. חברות הרהיטים הגדולות מכינות קומפוננטים בתלת ממד, כדי שמעצבים יטמיעו אותו בתכניותיהם ולקוחות יוכלו להתרשם ולרכוש.
Room Sketcher https://www.roomsketcher.com/ – העבודה בה פשוטה ומתקבלת הדמיה ריאליסטית, אולם נדרשת הורדת תכנה.
– Room Planner יש אפשרות לבחור רהיטים מקטלוגים של חברות כמו איקאה או ויטרה. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.icandesignapp.all&hl=en
הוםפלן – ״בית ונוי״ מגזין לעיצוב הבית שקיים כ-20 שנה, פיתח אפליקצה https://homeplan.co.il/ זירה לחיפוש מוצרים לעיצוב הבית. מעצבי הפנים הם חלק מהחוויה. ניתן לפתוח פרויקט עם הלקוח ולבחור את כל מה שדרוש לשיפוץ ריהוט ואבזור הבית. רהיטים, חמרי גמר, אלומיניום, תאורה.
מהו ה-e-design או עיצוב מקוון, במה הוא שונה מהעבודה מול מעצב פנים ולמי הוא מתאים?

תמונה של Polina Zimmerman
ה-e-design משתמש בכלי עבודה מרחוק בעיקר להלבשת הבית, ריהוט, אקססוריס, טקסטילים, צבע ותאורה. הוא מתאים לאותם millennials, צעירים, אנשי היי–טק, אשר מרגישים בנוח עם הטכנולוגיה ועם רכישת מוצרים אונליין ושמעוניינים לחסוך בעלות המעצב.
המעצב יכול להציע להם חבילות שונות החל מעיצוב חלל בודד ועד לבית שלם. כך עשוי להיראות התהליך:
המעצב יקבל שאלון מהלקוחות עם העדפות, אורח חיים, צרכים מיוחדים, סגנונות, צבעים וחמרים אהובים עליו.
הלקוח ישלח למעצב תכניות שיש לו או שמדד בעצמו ותמונות של החלל. הוא יערוך מיון של פריטים שיש להחליף ופרטים שנשארים וימדוד אותם.
המעצב יכין לוח השראה.
לאחר שיגיעו לסיכומים, הוא יכין תכניות, ציור פרספקטיבה או הדמיה תלת ממדית והוראות למתקינים.
על בסיס אלה הלקוח יקבל רשימות לרכישת מוצרים ספציפיים אצל ספקים והוא יזמין אותם בעצמו באתר או בחנות.
האחריות, לוחות הזמנים, מו"מ עם ספקים, מענה לתקלות ובקרת האיכות כולם על הלקוח.
יכול להיות שהמעצב יקיים פגישת סיכום נוספת וזהו.
הם כנראה לא יתראו עד לפרויקט הבא.
זה פתרון לאנשי עשה זאת בעצמך. מי שמבקש פתרון מהיר, המחיר ללקוח נמוך והוא מבצע חלקים מהעבודה.
למי זה לא מתאים?
מי שדרוש לו ליווי בשטח ואינו מעוניין לבצע את העבודה בעצמו על כל מה שמשתמע, ימשיך לעבוד עם מעצב פנים שייקח על עצמו חלקים מהעבודה ומהאחריות ויביא אתו מיומנות וניסיון שיחסכו ללקוח כאב ראש, טעויות וכסף.
היום, כמו בעבר רבים לא משתמשים בשירותי מעצבים. קבלנים ספקים וחנויות עושים כמיטב יכולתם לייעץ. הם בעלי ידע, אך לא באים במקום מעצבים. גם הטכנולוגיה לא מחליפה את המעצב. אין תחליף להיכרות עם צרכי הלקוח המעשיים והרגשיים ותרגומם לשפה מקצועית, קוהרנטית, להכרות עם חומרים, בעלי מקצוע, שיטות בניה. אין תחליף לניהול הפרויקט, לוחות הזמנים שלו ותקציבו.
E-Design או "עיצוב מרחוק", הוא פשוט מוצר אחר. שניהם משתמשים בטכנולוגיה לשם תקשורת, אבל הטכנולוגיה לא מחליפה את המהות. הערך ללקוח הוא הכישרון של המעצב. הטכנולוגיה לא תעשה את זה במקומו ועל כן היא גם איננה מהווה איום. המעצב שישכיל לתת ערך בהתמחות, בהעמקה בתכנים ייחודיים לו יעצים את המותג שלו, הלא זה הוא עצמו.
אז נראה שהמשבר מתקרב לסיומו, או כך לפחות אני מקווה. מצד שני, כאמור, אין לדעת… ההשלכות של מאורע פלנטרי כגון זה ימדדו בחודשים, שנים ועשרות שנים. המשך בפרק הבא…
*מקור –שלומית לן01.05.2020 גלובס קורונה – אסטרטגיית יציאה | ראיון פרופ' ישע סיון ופרופ' מייקל זאנג.