בשנים האחרונות אנחנו נדרשים להתגורר בחללים קטנים יותר. התערוכה הזו ממחישה שזה יכול להיות גם עניין של אידאולוגיה וחזון
בגלריה לאדריכלות זהזהזה בנמל תל אביב, שמורת טבע בפני עצמה, התקיימה בחדש פברואר תערוכתם של האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן מסטודיו XS, כן, ממש כמו המידה הקטנה של הבגדים.
רוני ועפר שותפים למשרד שבאופן טבעי, בהיותו ממוקם בלב תל אביב, עוסק באדריכלות במידות קטנות ואף פיתחו שפה וגישה שמובילה את התכנון שלהם בסביבה האורבנית.
בניה ירוקה, לתפיסתם, היא לא רק שימוש בחומרים ירוקים – אלא גם לגור במרקם צפוף וחסכוני, לתפוס פחות שטח ולנסוע פחות.
התערוכה ראויה לציון, כי השנים האחרונות מעמתות אותנו עם הצורך להקטין את חללי המגורים שלנו – בין אם מסיבות כלכליות, מתוך רצון לגור קרוב למרכז ובין בעת מעבר לבית לגיל השלישי.
רבים מתלבטים בשאלת הקוטן ורואים בו עניין של כורח, או וויתור. התערוכה הזו ממחישה שזה יכול להיות גם עניין של אידאולוגיה וחזון.
בקטלוג התערוכה (הקטן) מופיע מילון מונחים קומפקטי ומדדextra small לבחינת מידת היעילות של הרכישה והתכנון במונחים של קוטן.
שלושה מתוך שבעה הרכיבים של המדד הם באחריות הדייר: קרבה למרכז, מ"ר לנפש ועלות למ"ר ואילו הארבעה האחרים באחריות המתכנן: השינוי המתבקש הוא בדפוס החשיבה הקונבנציונאלי בחלוקת החללים והמטרות לשמן נועדו, כך שייעשה שימוש בכל השטח כל הזמן.
באופן זה, יעשה המתכנן מאמץ לצמצם שטחים שמיועדים למעבר בלבד, לארוז ולאחסן אלמנטים זוללי מקום ונדירים בשימוש (שולחן אוכל לאירוח), לחפוף בין חללים ולהשתמש בהם ליותר מפונקציה אחת (משחקים בחלל הציבורי), ביותר מזמן אחד ביום (חדר עבודה בחדר שינה).
להדגמת כוונתם, תכננו האדריכלים רהיט לתצוגה, שאמור היה לענות לכל צרכי הריהוט בתערוכה: תצוגה, ישיבה, פודיום, חדר סמינרים ועוד וכינו אותו "הפיל הורוד".
אין ספק שהפיל היה מונומנטלי בממדים המזעריים של הגלריה.