https://wabi-sabi.co.il/

צבע האינדיגו – "הכחול של יפן"

האינדיגו הוא צבע המופק באופן טבעי לחלוטין מצמחים ומתקשר למגמות עכשוויות של קיימות באדריכלות ובעיצוב הפנים. הבריטים שסחרו עם יפן במאה ה-19 התרשמו מצבע האינדיגו הנפוץ וכינו אותו "כחול יפן".

כבכל סוף שנה, התפרסמה בדצמבר 2019 הבחירה של מכון הצבעים Penton לצבע השנה 2020. באופן מפתיע, נבחר השנה צבע PANTONE 19-4052 כחול קלאסי סולידי מאוד. היה זה לאחר רצף של שנים בהן הצבע הנבחר ביטא משהו מקורי ושונה. המסורת של מכון הצבעים להכריז על צבע שנתי החלה לפני כ-20 שנה, בתחילת שנות האלפיים. הצבע השנתי הראשון נבחר לפני כעשרים שנה, על סף תחילת המילניום ועל רקע החששות מפני התחזיות האפוקליפטיות של באג אלפיים. גם אז נבחר צבע תכלכל ומרגיע Cerulean לפתוח את המילניום.

"הצבע הכחול מדגיש אמינות וקביעות, כל התכונות הנחוצות בקצב המהיר של העולם הנוכחי. צבע זה משרה ביטחון גם מפני שהוא מזכיר לכל כך הרבה אנשים את צבע השמיים ברדת הערב. זה מרגיע, אבל גם מעורר מחשבה וציפייה", אמרה סמנכ"ל פנטון לורי פרסמן. הגוון הוא חסר מגדר וחסר עונות, מה שהופך אותו לנגיש לכולם.

ההכרזה של פנטון מתקשרת לחזרה ההדרגתית של עיצוב הפנים לסגנונות קלסיים ושמרניים עם טוויסט חדש. כחלק ממסע הפרסום השיווקי שלה, שיתפה החברה פעולה עם כמה מותגים כדי לפתח את הריח, הצליל, הטעם והמרקם של Blue Blue. החבילה הרב-חושית שהתקבלה כללה: דוגמה של בד דמוי זמש, נר בריח מושק וים, מלח, ג'לי בצבע כחול בטעם פירות יער, וטרק שמע בן שלוש דקות שכותרתו ""Vivid Nostalgia.

הבחירה שמחה אותי באופן מיוחד, שכן זהו הגוון של האינדיגו המזוהה כל כך עם האסתטיקה היפנית. האינדיגו הוא צבע המופק באופן טבעי לחלוטין מצמחים ומתקשר למגמות עכשוויות של קיימות באדריכלות ובעיצוב הפנים.

הכל מתחיל בצמח הפוליגונום הצנוע למראה.

לאחר הקטיף, העלים נמעכים, מעורבבים במים, מחומצנים, מורתחים ומצומצמים לעיסה כחולה וסמיכה. שום דבר לא מתבזבז: הקצף הופך לפיגמנט לצביעה, את מי הפסולת משיבים כדשן לשדות וגבעולי הצמח הופכים לקומפוסט.

הדבר החשוב ביותר בעת הכנת Sukumo הוא לפקח בקפידה על כמות המים שנוספת לסוקומו ועל טמפרטורת התסיסה. תמיסת אקו עשויה מים ואפר מתווספת לסוקומו ליצירת התרכובת הנוזלית המשמשת כצבע. התהליך אורך מספר שבועות ודורש מיומנות של בעלי המקצוע.

צביעת השיבורי (shibori) היא טכניקת צביעה בקשירה. במערב קוראים לטכניקה זו " tie die ". קושרים את הבד בצורות קיפול שונות. הבד הכרוך טבול אז באמבטיה של צבע האינדיגו העז. במקום בו הכריכה הדוקה, הצבע אינו חודר ויוצר ניגוד יפה של כחול עמוק ולבן פריך.

ועכשיו, רגע האמת… התפרים והקשרים בבד מוסרים וכאשר הבד נפרם בזהירות, נחשפים הדפסים. הבד נשטף ומיובש בשמש ואז מוכן לגימור. לעיתים השיבורי עובר גם ריקמה בתפרי קאנטה מסורתיים בשורות קטנות בשתי וערב.

צביעת האינדיגו נקראת ביפן איזומה (Aizome). הבריטים, שסחרו עם יפן במאה ה-19, התרשמו מצבע האינדיגו הנפוץ וכינו אותו "הכחול של יפן". הוא משמש ביפן לצביעת בגדים מאז ימי קדם וכיום גם לפריטים מודרניים כמו בד הדנים-ג'ינס.

צביעה באינדיגו נהוגה באזורים שונים בעולם; הוא הגיע מהודו ליפן בדרך המשי. העיתוי אמנם לא ברור, אך ישנו תיעוד של גידול צמחי אינדיגו ביפן מהמאה ה-6. בתחילה הוא הוגבל לאצולה או לסמוראים, אשר רק הם הורשו ללבוש בדים יקרים כמו משי. במהלך העשורים הפך האינדיגו לשם נרדף לתרבות הסמוראים.

תחת השריון שלהם היו הסמוראים לובשים בגדים צבועים באינדיגו, כדרך להגן על גופם מפני זיהום הפצעים. גם כבאים היו לובשים בגדים צבועים באינדיגו, כדי לנצל את התכונות שלו כמעכב בעירה. לאינדיגו השפעות אנטי בקטריאליות, הוא דוחה חרקים והוא יעיל גם למניעת ריחות. בימים עברו, העדיפו נשים יפניות ללבוש יוקאטה צבועה באינדיגו לטיולי ערב בקיץ, כדי למנוע עקיצות חרקים. לבוש Aizome שימש כמרפא לבעיות עור. החל במאה ה-7, בתקופת אדו (1603-1868), התפשט השימוש באינדיגו אל בגדי העבודה של האנשים הפשוטים, וכלי בית שונים נצבעו באינדיגו.

בשנת 1880 פותח בגרמניה רכיב כחול סינתטי כימי, שיובא ליפן והפחית את השימוש באינדיגו הטבעי. אולם לאחרונה, חוזר שוב הצבע הטבעי לשימוש נרחב, בשל התכונות הרפואיות שלו, בטיחות השימוש בו והעובדה כי הוא נשאר יציב בהרבה, בהשוואה לתרכובת הכימית.

מחוז טוקושימה (Tokushima) באי שיקוקו, האי הרביעי בגודלו בארכיפלג היפני, ייצר תרכובת צבעי אינדיגו באופן פעיל מתקופת אדו (1603-1868) ונותר אזור הייצור המוביל ביפן גם כיום לצבעי אינדיגו ומוצרים נלווים. עץ ארז צבוע באינדיגו שימש לריצוף חלל הגלריה בספרייה העירונית. צבע האינדיגו מבליט את ליבת עץ הארז ומוסיף נופך מודרני למלאכה הקלאסית.

בדים בהדפסים כחולים אפייניים

האמנות המסורתית מעורבת במסתורין. בביקורי בקיוטו במפעל צביעה באינדיגו, קיבלו את פנינו בסבר פנים יפות בחנות, אולם לא הניחו לנו להיכנס לחדרים האחוריים ובוודאי שלא לצפות בהכנת הצבע או הטבילה בו. כמו במקומות רבים ביפן – הצילום אסור.

המסורות המושבות עוברות בתוך המשפחה ונחשבות סוד מקצועי. הנה מספר תמונות "אסורות".

התכונות הנקשרות לצבע הכחול:
הצבע הכחול נחשב לצבע האינטואיציה, התפיסה והתודעה הגבוהה. עוזר בפתיחת ה"עין השלישית", מעודד ריכוז עמוק ומסייע להתבוננות פנימית ומדיטציה. זהו צבע שנקשר לתורות הניו-אייג'; היכולת העל-חושית לראות פנימה ואינטואיציה.

אינדיגו עוצמתי ומכובד משדר יושרה וכנות עמוקה, דבקות רבה, חוכמה וצדק יחד עם הגינות וחוסר פניות. אנשים עם תכונות אינדיגו מחפשים מבנה וארגון. אינדיגו אוהב טקסים ומסורות, דת ומערכת מוסדית ודואג לתכנון לעתיד. אינדיגו ממריץ פעילות ימין במוח או יצירה ועוזר בכישורים מרחביים. זהו צבע דרמטי המשויך לעולם התיאטרון. בעיצוב נשתמש בכחול ליצור תחושת מכובדות או תחושה רוחנית של שלווה ורוגע.

התכונה השלילית של אינדיגו קשורה לקנאות ולהתמכרות. מהוורקוהולי ועד הקנאי הדתי. בעיצוב, שימוש יתר בכחול יכול ליצר סביבה קרירה או מלנכולית ועצובה.

טיפים לשימוש באינדיגו בעיצוב הבית

Mark Cunningham Photo by Richard Powers

לנועזים אני מציעה לצבוע קיר אחד או יותר בצבע הכחול ויתכן שגם את התקרה. לנועזים פחות ניתן להציע להכניס כחול לפריטי אמנות, טקסטיל ריפודים ושטיחים. הוסיפו סגול, טורקיז או כתום כדי לרכך את המראה.

דוגמאות לאופן בו כחולים משתלבים עם צבעים נוספים ליצירת האווירה הרצויה
https://www.remodelista.com/posts

בהתחשב בעובדה כי זהו צבע קלאסי וסולידי שיישאר עדכני עוד הרבה שנים, אפשר לתכנן ריהוט בצבע כחול למטבח או לחדר השינה, ליצירת אוירה שלווה ומכובדת.

ספה כחולה בעיצוב בית בבנימינה. עיצוב: אסתי דינור. צילום: איתי אבירן
https://www.turbulences-deco.fr/tigmit

עיצוב פנים בשבילי הוא יצירה תרבותית בעלת שכבות. התוצאה הסופית היא קו, משטח, נפח, חומר, אור, צבע, טקסטורה והתחושות שנוצרות מהשילובים של הכל יחד. אך חלק מהשכבות הן גם תרבותיות. האמנות, ההיסטוריה העבר שהיה כאן לפנינו והעבר שנשאיר לבאים אחרינו. הם כולם ספוגים געגועים ותקוות. ההיכרות איתם מוסיפה לנו עומק ומשמעות. זו הדרך בה אני מעצבת. מתוך ידע, הבנה והערכה אמנותית ותרבותית. זה ספוג בקירות, ברהיטים, בשטיחים בחומר וברוח.

בואו לעצב איתי את המקום שלכם.
אסתי

ועכשיו, אליכם קוראים יקרים – אם אתם רוצים בית משופץ, יפה ומעוצב עד פסח הקרוב (אנחנו עכשיו בתחילת השנה...) – זה הזמן להתחיל בעבודה! פנו אלי במהרה, ונתחיל לעבוד:

לקבלת הצעת מחיר לפגישת יעוץ הרשמו כאן

אסתטיקה יפנית

בית התה בדרך לחדר האוכל

הבקשה של ה. שהבית שלה בדרך לחדר האוכל יישא תכונות של בית תה, הביאו אותי לחקור בסוגיית האדריכלות של בית

צור קשר
close slider

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
אם גם אתם אנשים מיוחדים, עם עולם פנימי עשיר, ידע תרבותי, ראיתם עולם ואתם מחפשים עיצובים לא שיגרתיים שיבטאו אתכם – בואו נישאר בקשר!
Call Now Button דילוג לתוכן