מחר ראש השנה האזרחית. אצלנו יש ה"חגים" בסתיו, באביב מקבץ ט"ו בשבט-פסח, קצת חקלאות בקיץ בשבועות וחגי החורף חנוכה ופורים. ההקבלה בין העונות לחגים קשורה כמובן ללוח השנה החקלאי, אבל בחורף, כאשר הכול עצוב ואין חקלאות החגים הם סוג של נחמה ועידוד.
התרבויות של העולם הנוצרי פחות משופעות בחגים, אבל את חגי החורף הם חוגגים בגדול. זה מתחיל בחג כל הקדושים-הלווין עם התחפושות, לקריסטמס ולסילבסטר ואי אפשר שלא לחוש אותם בחלונות הראוה, באורות, בהתרגשות הקניות והמתנות, בחופשות וההתכנסויות המשפחתיות.
מזג האוויר החם והחורף הקצר אצלנו לא מצדיקים השקעה רבה בעיצוב מיוחד לחורף. ברוב חלקי הארץ למעט ברמת הגולן, צפת או ירושלים לא ניתקל בבעיות של פינוי שלגים ומראות של לודג'ים של סקי לא נפוצים כל כך אצלנו.
ובכל זאת תודו שזה כיף, להסתכל בחורף שבחוץ מתוך בית מחומם. דמיינו עצמכם צופים בגשם, כאשר בידכם ספל משקה חורף ריחני ומהביל-הקונטרסט בין דימויי החורף לבין הבית המגן והחמים.
ובל נשכח, שחלק לא מבוטל מהישראלים נושאים אתם זיכרונות ילדות ונוסטלגיה מארצות קרות משלנו. ובית הוא בין היתר מקום להתרפק על הנוסטלגיה. אבל, זהירות מהמדרון החלקלק בין נוסטלגיה לקיטש. שימו לב איפה עובר הגבול הזה ואל תחצו אותו.
—
נקדיש כתבה במספר חלקים למאפיינים ולעיצובים של חורף.
איך הבית או הדירה "עוברים את החורף" קשור בעיקר לתכנון הבית, המפנים כיוונים שלו, החומרים ממנו הוא בנוי ועד כמה הם מבודדים ואטומים למים, הטיפול בפתחים-חלונות, דלתות, שיטת החימום, ממה עשויה הרצפה. אלה הן החלטות האדריכל אך גם מעצב הפנים והלקוחות לוקחים בהן חלק. ומעורבים כאן גם השיקולים של "בניה ירוקה" ושימור אנרגיה.
אך אם נתמקד בעיצוב הפנים ובמקורות החום יהיו האח או התנור המפיץ חום הדבר הראשון שיעלה בדעתנו כגורמים מחוללי אוירה. למרות שהוא דולק רק מספר פעמים בשנה, האח התחבב עלינו כפריט עיצובי מסורתי או מודרני, על עצים, גז או חשמל הוא תופס לו שליטה בבתים רבים ואף בבנייני דירות.
מקור מפיץ חום ובעיקר אם רואים את האש, מהווה גם מוקד להתכנסות בני הבית, מקור חום ואור מרצד. ובכל זאת, רובנו שאינם חיים בבתים פרטיים צריכים למצוא דרכים אחרות להשיג תחושה ויזואלית של חום.
נדבר על כך בפעם הבאה.
מרי כריסטמס לכם, אסתי