במצבים שהדירה באמת דוחה, חשבו מה יעזור לה להשתקם, ערכו מו"מ עם המשכיר וטפלו בשיפוץ קצר וחסכוני על חשבון חלק משכר הדירה העתידי. כך ניתן להתגבר על מרצפות כעורות, חיפויים שבורים ואפילו מטבח מזעזע. דירות מוזנחות הן גם זולות יותר, אז במקרה הכי גרוע, עשו את זה על חשבונכם וחשבו על זה כתוספת לשכר הדירה.

מעברי דירה קורים בקיץ בעיקר בקיץ. הנה, בפעם האחרונה דווקא עברנו בחורף ביום האחרון של 2012. כמעט שבע שנים טובות. אבל אנחנו היוצא מן הכלל. החיים תפסו אותנו באיזשהו שלב, כפי שקורה תמיד ובלי ילדים זה לגמרי לא נחשב. אין לוחות זמנים של בתי ספר וחפשים. מעבר דירה בלי ילדים גם קליל הרבה יותר כמעט כמו לנסוע לחו"ל אתה והפקלאות וזהו.

מעבר דירה מזמן לנו נקודת אתחול מחדש. הפעם אני מדברת על מעבר בין דירות שכורות, שם נהיה משוחררים יותר מהחלטות "הרות גורל" על בחירת קרמיקה בשירותים או השקעה מונומנטאלית במטבח שהם מנת חלקנו כאשר הבית הוא שלנו. למען פשטות הדיון, אני מנסה לנטרל את המחשבות על נושאים שנראים בעינינו "בלתי הפיכים" ולכן מקשים ומעכבים את ההחלטה ומעיקים על הנפש והכיס. בואו נשאר במהלך של העברת חיינו ממיכל למיכל. מדירה א' לדירה ב' או מבית א' לבית ב' בשכירות.
טיפ ראשון: הבחירה- גם דירה בשכירות אפשר וצריך לשפץ.
הבחירה של דירה להשכרה מושפעת מהרבה מאוד פרמטרים, שחלקם אינם עיסוקי, אז ארפרף עליהם בחפזה: המיקום, המחיר, הגודל או מספר החדרים (שזה לא אותו הדבר), הקומה, החנייה, מעלית, גיל הבניין וטיב הבנייה, מספר השכנים, הנוף, כווני אויר, משופצת, מרוהטת, גינה, מרפסת, גג, בעלי הבית, אורך השכירות, תנאי ההסכם ועוד. אז נניח שכבר בחרתם, חתמתם, הפקדתם ואתם עומדים עכשיו בפני השלב הבא.
לפעמים, נעדיף לקחת דירה שמתאימה מבחינת יתר הפרמטרים, כמו מיקום ומחיר, אך היא ממש לא לטעמנו מבחינת הנראות והתחזוקה. נסו לראות מה הדברים שהכי מפריעים לכם ולהביא את בעלי הבית לתקן אותם לפני כניסתכם. לי למשל, מאוד הפריע מצב האמבטיה שהיתה חלודה ומוכתמת. מכיון שזה המקצוע שלי, ידעתי שזו השקעה לא מאוד גדולה לצבוע אמבטיה מברזל. לקחתי על עצמי לטפל בזה על חשבון המשכירים ואני נהנית מטבילה רוגעת ונקייה. צביעת הבית, לעומת זאת, ברוב המקרים מושתת על השוכרים, אז אני מעדיפה לצבוע בתחילת תקופת השכירות. כך אני מוודאת שהצביעה היא לטעמי ובאיכות המתאימה לי. שכירת פועל יומי הוא השקעה כדאית, אם אתם כבר לא באנרגיות של לצבוע לבד. כדאי להשקיע בקניית פך הצבע והמברשות ולחסוך את הפער הקבלני שבהזמנת צביעה מקצועית. אחרי הכל, תשהו פה רק כמה שנים. לא להשתגע עם צביעה שתחזיק עשר שנים. במצבים שהדירה באמת דוחה, חשבו מה יעזור לה להשתקם, ערכו מו"מ עם המשכיר וטפלו בשיפוץ קצר וחסכוני על חשבון חלק משכר הדירה העתידי. כך ניתן להתגבר על מרצפות כעורות, חיפויים שבורים ואפילו מטבח מזעזע. דירות מוזנחות הן גם זולות יותר, אז במקרה הכי גרוע, עשו את זה על חשבונכם וחשבו על זה כתוספת לשכר הדירה.
את הניקיון בדירה מומלץ לעשות טרם המעבר עם או בלי שירותי ניקיון בתשלום, כל אחד לפי יכולותיו ותקציבו. אל תשכחו שיש להשאיר גם את הדירה שעוזבים מתוקנת, צבועה ונקייה ותוכלו להיעזר באותם בעלי מקצוע בשני המקומות.
טיפ שני: תכנון הריהוט והמעבר.
אין מה לעשות, הכי טוב היה לו יכולנו להחליף ריהוט בכל פעם שאנחנו עוברים דירה. מה שמתאים לאחת לא מתאים לאחרת. יכול להיות שהעולם הולך לשם ועם השתכללות מדפסות התלת-ממד נוכל גם להתיך את הרהיטים שלנו ולהדפיס לנו ריהוט חדש. אבל עד אז, נאלץ להסתפק באפשרויות קונבנציונליות. אם עוברים מדירה גדולה לדירה קטנה חייבים לצמצם גם את התכולה אבל גם במעבר בין דירות באותו הגודל, לא בהכרח יהיה לנו קיר באורך מתאים לספה או לארון שברשותנו. נסו להיות יצירתיים. יכול להיות שמי ששוכרים את הדירה אחריכם ירצו לקנות מכם את הארון שמתאים בדיוק לקיר הזה ואתם גם תחסכו את ההובלה וגם תוכלו לקנות משהו מתאים לדירה החדשה. גם אני קניתי שלחן אוכל, כסאות ומיטה ממי שהשכירה לי את הבית באחד הסבבים. במקביל, מכרתי למי שקנה ממני את הבית מזנון עתיק וסלון עור מעוצב שהממדים שלהם לא אפשרו להעבירם מבית קרקע לדירה בתל אביב. הסיבוב הזה משתלם לשני הצדדים, כי המחיר והנוחות לוקחים בחשבון שלריהוט יש יותר ערך במקום עבורו הוא תוכנן במקור ומגיעים לעמק השווה.
ולבסוף: תכננו את העמדת הריהוט ממש כאילו תכננתם כניסה לדירה חדשה. מספר ימים לפני המעבר הלכתי למדוד ולשרטט את תכנית הדירה. מדדתי את כל הרהיטים שלי ותכננתי מה נכנס היכן. מה שלא היה לו מקום, לא העברתי. חבל על המאמץ. אפשר למכור, למסור או לתת למובילים. זה יעיל יותר מאשר למצוא איך להיפתר מזה מאוחר יותר.
טיפ שלישי: אריזה ופריקה פירוק והתקנה

המובילים שלי לא נראו ככה

אלא יותר ככה אבל עבדו ביעילות ובחביבות.
גם כאן כבר נכתבו תילי תילים של טיפים ועצות. אז מה שיש לי להוסיף הוא כרגיל: Travel light . תשתמשו בהזדמנות הזו כדי לאתחל מחדש, לחשוב שוב מה דרוש ומה מיותר בחיים שלכם. היפרדו ממשקל עודף. השתמשו בנקודת המבט הבנאלית אך היעילה של מרי קונדו (סוד הקסם היפני) ושאלו את עצמכם מה משמח אתכם, במה לא השתמשתם שנים, מה באמת מעורר בכם זיכרונות והוא חלק מפס הקול של חייכם ומה עושה לכם את ההיפך. בפעם הבאה, טוב יותר אם תשקלו את כל זה טרם שקניתם דבר מה מיותר. כך יהיה טוב יותר גם לכדור הארץ.

והחבילות לא נראו ככה

אלא יותר ככה
את מה שנשאר ארזו בצורה מסודרת ונקיה. השתמשו בנייר עיתון לבן (טרם הודפס) בארגזים חדשים לאריזה. הם ילכו למחזור והכלים שלכם ישארו נקיים ולא יצטרכו שטיפה. מאחר שאתם יודעים לאן ילך כל ארון, תוכלו לארוז ולסמן את הארגזים לפי ארונות ולפי חדרים אליהם ילכו, מה שיקל מאוד על הפריקה וסידור הארונות בדירה החדשה. חברות ההובלה מספקות גם שירות אריזה, אך אני לא ממליצה. אין להם מנדט להחליט מה לזרוק והבלגן הולך אתכם. בשנים האחרונות יש שירות של סידור ארונות ומומלץ מאוד להשתמש בו, אם העלות משתלמת לכם. רוב המסדרות מחייבות במחיר לשעה ותהיינה מסוגלות להעריך מראש כמה שעות ידרשו לאריזה ומיון וכמה לפריקה וסידור. המוביל שלנו הביא ארון תליה על גלגלים, מה שאפשר את הובלת כל הדברים התלויים על קולבים מארון בבית א' לארון בבית ב'. הברקה.

ברוכים הבאים הביתה
לאחר הצביעה והניקיון, אל תשכחו להעביר את התקשורת מראש: כבלים, ממירים, חיבור למדפסות. המשרד הביתי שלנו הושבת לשעתיים בלבד ביום המעבר. ולבסוף, אם אינכם מוכשרים לעשות זאת בעצמכם, קחו לכם הנדי מן (או וומן) שיפרקו לכם את הרהיטים, גופי התאורה, מכשירים חשמליים ואקססוריז בדירה אחת וירכיבו בשנייה. רשימה מסודרת של מה צריך לעשות תקל עליכם לקבל הצעת מחיר מאיש המקצוע, להעריך את הזמן שעליו להיות אצלכם.

טיפ רביעי, השתקעות
כאשר הכל במקום קחו את הזמן ועשו שינויים שאולי לא חשבתם עליהם מראש, הזיזו רהיטים, עברו שוב על מה שיכול להיות מיותר, תלו תמונות, תראו אם חסר משהו. כעבור מספר חדשים, אם יש קופסאות שעדיין לא פרקתם, סימן שאינכם זקוקים לתכולתן. חזרו על התהליך, למסור, למכור, למחזר…
