בחודש שעבר הוזמנתי על ידי אחראית קשרי אדריכלים ב'מטבחי אביבי' לארוחת בוקר במלון סטאי, אשר נחנך באפריל האחרון ביפו ליד ככר השעון. מי שעבר באזור בעשר השנים האחרונות, היה עד לשיפוצים שנערכו במתחם הקישלה ליד ככר השעון, על חוף הים של יפו. ההליך התארך משום שהיה כרוך בחפירות ובשימור המבנה ההיסטורי הזה. העברת הבעלות ושינוי היעוד של המצודה, שאינה משמשת יותר כתחנת משטרה, היוו הזדמנות לחקור את תולדות המקום בטרם יהפוך למלון מפואר. "החפירה נפרשה על פני שבעה חודשים במשך שנת 2007 והניבה מידע חשוב נוסף על התהליך המחזורי שבו תקופות של התפשטות אורבאנית, לעומת שלבים של התכנסות בגבולות התל העתיק. כפי שמתברר, פריחתה המסחרית של יפו והתייצבות מצבה הביטחוני בתקופת בית תלמי ובתקופה הצלבנית התבטאו בהתרחבות שטחה הבנוי למישורים שמצפון-מזרח לתל. לעומת זאת נסוגה יפו אל תילה בתקופות הסלווקית והרומית. תמונה זו, המתקבלת מחפירות השטח בו פועל כיום שוק הפשפשים, משתקפת גם במתחם הקישלה בו שרידים מרשימים של ביצורי שהעיר משלהי המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19, תקופה בה עברה יפו טלטלות פוליטיות וצבאיות עזות. יותר מכל הותירו את חותמם הכיבוש ההרסני של נפוליאון במרס 1799 ומאמצי הבניה וההתחדשות בעקבות נסיגתו חודשיים לאחר מכן". (מתוך רשות שדות החקירות) http://www.antiquities.org.il/Article_heb.aspx?sec_id=17&subj_id=341&id=1397
שני אירועים ידועים קשורים בבניין. האחד שהמארחים "מדלגים" עליו בעת הסיור, קשור בשהותו של אדולף אייכמן במקום בהמתנה למשפטו. על השני מסופר כאן בגאווה – צילומי הסרט 'השוטר אזולאי' ב-1971 על פי תסריט של אפרים קישון ובכיכובו המופלא של שייקה אופיר. הסרט היה מועמד לאוסקר בקטגוריית הסרט הזר, ולפרסים נחשבים אחרים. 473 אלף איש צפו בו בארץ, והפקתו עלתה כחצי מיליון לירות.
התמונה באדיבות האתר http://www.cinemaofisrael.co.il/השוטר-אזולאי/ מתוך הסרט "השוטר אזולאי"
המלון הוא אחד משני בתי המלון בארץ של רשת סטאי בבעלות האחים נקש, והשני נמצא בטבריה. כעשר שנים הושקעו בשימור, שיקום ובניה, בעלות של 500 מיליון ₪. התוצאה היא 110 חדרים "סטנדרטיים" כביכול ועוד 10 סוויטות, המבקשות להשתוות לסוויטות נשיאותיות, המשמשות לאירוח מנהיגי מדינות במלונות הרשמיים. עם שבעה חדרי טיפולים גדולים, חמאם טורקי. שיהיו פתוחים גם לאורחים מחוץ למלון.
על הגג ממוקמת בריכה בנויה כך שקו המים מתמזג עם קו המים של הים. מן "בריכת אינסוף" שממדיה לא גדולים.
צילום – שירי הדר
https://bit.ly/2MsjTAI קרדיט צילום: יח"צ
משרד 'פייגין אדריכלים' הוביל את התכנון והבנייה. עבודות השימור והשחזור בוצעו על ידי משחזרים מקצועיים של ברזל, אבן ועץ, אשר התחקו אחר האלמנטים המקוריים של המבנה העות'מני. נוספו שתי קומות ואגף חדש, המוצנעים בתוך חצרות המבנה כך שלא יפריעו למראה המבנה המקורי. מעל הכניסה מתנוססת עדיין הקשת המקורית עם חותמו של הסולטן עבדול חמיד השני, הסולטן ה-34 של האימפריה הטורקית, שעלה לשלטון לפני 140 שנה.


ובכל זאת כמה הערות ל- :Total Experience
קומת המרתף המכילה הרבה מהפונקציות הציבוריות כמו הספא ואולמות האירועים, היא אפלולית למדי ולא מאוד מזמינה.
החצרות הפנימיות הגבוהות, במקום שהיה בית כלא, אכן מובילות להרהורים נוגים. וללאונג'-בר קוראים עדיין 'קישלה'. צריך להיות חסר חוש היסטורי לחלוטין, כדי להתרווח בעונג על דרינק במקום שנקרא 'קישלה'…
אני לא אומרת שאין דברים כאלה במקומות אחרים. יש מי שדברים מורבידיים (הקשורים למוות) ממש עושים לו את זה. אז לקינוח, הנה קישור לסרטון על 10 המלונות הפופולריים בעולם, שהיו פעם בתי סוהר.
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5055942,00.html0