הצלחתו ליצור עם הניגודים שמאפיינים את הסביבה האורבנית המודרנית, גרמה לעבודתו להיות רלוונטית ומתחדשת, עד כי כינוהו "משורר אורבני"
החודש הכריזה ה-UIA, התאחדות האדריכלים הבינלאומית, על הענקת פרס מפעל חיים לאדריכל היפני טויו איטו (Toyo Ito). הפרס מוענק אחת לשלוש שנים לאדריכלים בולטים על ידי עמיתיהם, "על מנת לכבד אנשי מקצוע שלתכונותיהם, לכשרונם ולמעשיהם היתה השפעה בינלאומית על השדה המורכב של העשייה האדריכלית". איטו נבחר מבין 46 מועמדויות וקיבל את הפרס המכובד ביותר הניתן לאדריכלים בחייהם.
Instegram.com
טויו איטו מרתק אותי מאז שהכרתי את עבודתו, ברבגוניות המשתרעת על פני כשישה עשורים. הוא זוכה פרס פריצקר (הנובל של האדריכלות) לשנת 2013, נולד ב1941 בסיאול קוריאה להורים יפניים ועבר בנערותו בחזרה ליפן.
ב-1971 פתח משרד בטוקיו שעוסק בכל תחומי האדריכלות והעיצוב, החל מבניה פרטית של וילות בעלות מבנה מקורי ורוחני, דרך מגדלים עירוניים מרשימים ביופיים, מבני ציבור, מבנים מסחריים, עיצוב פנים, תערוכות, עיצוב מוצר ועד לעבודה חברתית.
כאשר היה ממונה על הביתן היפני בביאנלה לארכיטקטורה בונציה 2012, הציג אדריכלות לאיזורי אסון, עבור תושבי האיזור שנפגע בצונמי.
"אזור אסון, היכן שהכל אבד, מעניק לנו את ההזדמנות המושלמת להסתכלות רעננה מדוע נבנה הבניין ועבור מי"
אין לו קו אסתטי אחד, אף כי ניתן לעשות טיפולוגיה (מיון לפי טיפוסים) של המבנים שתכנן. מאפיינת אותו חשיבה לא קונבנציונלית ומפתיעה, הבודקת את הגבולות של חמרים, נפחים, גבולות הנדסיים וחיפוש האיזון המדוייק בין ניגודים: יחיד-חברה, מכונה-טבע, זכר-נקבה, אוטופיה ומציאות.
את ביתו הפרטי הראשון בנה ב-1971 מאלומיניום
הצלחתו ליצור עם הניגודים האלה שמאפיינים את הסביבה האורבנית המודרנית, גרמה לעבודתו להיות רלוונטית ומתחדשת עד כי כינוהו "משורר אורבני".
ב-1976 תכננן לאחותו שהתאלמנה בית בצורת U, במטרה לאפשר לה מקום מדיטטיבי.
איטו פרץ לתודעה הבינלאומית בזכות בניין Sendai Mediatheque, ספרייה בת 6 קומות. המבנה כולו מוחזק על-ידי 13 פירים עשויים פלדה שזורה. אלה מכילים את מערכות התנועה והתקשורת ומספקים לבניין את כוחו הקונסטרוקטיבי.
גזעי העצים חוזרים במבנים רבים, ובמיוחד במגדלים כגון מגדל פורטפיירה בברצלונה
Portafira Towers Plaça d'Europa Barcelona 2010חוץ ופנים
במבנים כמו Tod's בטוקיו, חנות יוקרתית לתכשיטים, המעטפת היא גם השלד. וההשראה הם העצים בחזית המבנה.
בביקורי האחרון בטוקיו זכיתי לראות גם את עיצוב הפנים של הבניין הזה. המנורות בחלל המדרגות מעוצבות בדמות שרשרת פנינים. הצילום בחנות התכשיטים נאסר, מסיבות בטיחות אך במאמץ הצלחתי ללכוד את המראה.
את המנורה שעיצב איטו- Mayuhana Pendant, ניתן לרכוש במחיר שווה לכל נפש של כ-1,300 דולר
הסטרוקטורות משדרות "קלילות" בזכות קונסטרוקציות אווריריות. החללים הפנימיים פתוחים על מנת להשאיר את האדם בתוכם בלתי מוגבל וחפשי. במבנה הספרייה באוניברסיטת טמה שביפן מיפתח הקשתות נע בין 2-18 מ' וההשראה היא של פתחי מערות. עיצוב הפנים זורם עם המבנה.
Tama Art University Library / Toyo Ito & Associates. Image © Iwan Baan
גם בעיצוב הפנים מאפיין את איטו שימוש בחומרים קונבנציונליים: מתכת ובטון מזויין בגאומטריות לא שגרתיות, חומרים פשוטים שלא ימשכו את תשומת הלב מהפרטים האדריכליים.
O residence in Chile 2009 :עיצוב פנים מינימליסטי וחם