זה אולי הזמן יותר להקשיב ופחות לדבר

הצד המואר של הימים האחרונים הוא שהם קוראים לנו לשוב למסלול הצניעות,
הפשטות, הניקיון, החברות וההתחשבות, קבלת השונה והלא מושלם, שימור הדברים היקרים לנו והשלמה עם תהליכים טבעיים. 

שלום ידידים שלי,

זה אולי הזמן יותר להקשיב ופחות לדבר, כמאמר הנביא "לָכֵן, הַמַּשְׂכִּיל בָּעֵת הַהִיא-יִדֹּם, כִּי עֵת רָעָה הִיא" עמוס ה', י"ג

הצד המואר של הימים האחרונים הוא שהם קוראים לנו לשוב למסלול הצניעות, הפשטות, הניקיון, החברות וההתחשבות, קבלת השונה והלא מושלם, שימור הדברים היקרים לנו והשלמה עם תהליכים טבעיים.

כל אלה הם ערכים של הwabi-sabi –, דרך החיים שמלמדת אותנו הפילוסופיה המושתתת על ערכי הזן היפני. אולם, אלו הם ערכים לחלוטין אוניברסליים וכדאי שנחזור ונאמץ אותם, אף אם נדמה שקצב החיים המודרניים, הרעש התקשורתי, אסונות אקולוגיים, כוחות כלכליים ופוליטיים השכיחו אותם מאתנו.

"נראה שאנחנו נכנסים להסגר צריכה, בו נלמד איך להיות מאושרים פשוט עם שמלה פשוטה, לגלות מחדש פייבוריטים ישנים שבבעלותנו, לקרוא ספר שנשכח ולבשל המון כדי להפוך את החיים ליפים"

כך התבטאה כוהנת הטרנד לי אדלקוט השבוע במגזין Dezeen. לשמוע זאת ממי שחיזוי טרנדים הוא פרנסתה, מחייב הקשבה. " ההשפעה של ההתפרצות תאלץ אותנו להאט את הקצב, לסרב לטוס במטוסים, לעבוד מבתינו, לבלות רק בקרב חברים קרובים או משפחה.. "

ההכרה הזו מצויה בעקרונות הוואבי סאבי.

ניקיון

מי מאתנו שלא נמנה על המקצועות החיוניים, ימצא את עצמו עכשיו בבית עם משפחתו ויחזור להעריך את החשיבות שבטיפוח מקום המגורים. בית הוא המקום הבטוח שלנו והוא צריך להיות גם המקום הבריא, זה שגורם לנו להרגיש טוב עם עצמנו ועם משפחתנו.

מדובר באותנטיות ולא בראוותנות, בצמצום וניקוי עודפים שנקנו על ידנו ללא צורך ועכשיו הם מצטברים בבית, גודשים את שטחי האחסון, מונחים במעברים. זה בלוא הכי הזמן בשנה שאנו נדרשים לניקיון לקראת הפסח, אז השתמשו בהזדמנות למיין ולשמור את החשוב לכם והנוגע ביותר ללבכם. תחזרו להעריך את החפצים בעלי המשמעות לחייכם ולהיפרד מאלו שאינם כאלה.

ניקיון אביב הוא עניין נפשי ורגשי ולא קשור רק למצוות. בזן הניקיון הוא טכס מדיטטיבי. ניקיון הסביבה הוא ניקיון המוח. החפצים משופשפים וממורקים מרוב ניקיונות. עדיף להשתמש בחמרי ניקוי טבעיים סודה חומץ סודה לשתיה, מי לימון ומלח. שמן זית לשימון עץ. 

תיקון, מיחזור ו-'עשה זאת בעצמך'

עוד עיקרון של דרך החיים וואבי סאבי הוא עיקרון קיימות, אשר קצב החיים המודרני השכיח מאיתנו. בניסיון לאמץ פרקטיקות ישנות שנשכחו מאיתנו, ניקח את הזמן לעבור על החפצים, הבגדים, כלי האוכל ולראות אילו מהם יכולים עוד להיות ראויים לשימוש ואילו נוכל לתקן. המראה הפרום והקרוע כביכול באקראי כבר נמצא איתנו כמה שנים, אבל אולי נוכל לחזור ולתפור, לסרוג, לרקום, לנגר, להכין את האמנות שלנו? 

ביקורתיות וקבלת השונה

השהיה בבית בקרבת בני המשפחה תזכיר לנו את הטוב שבקרבה. הוואבי סאבי מלמד אותנו לקבל את הלא מושלם. להבין שהשונה הוא דווקא מעניין יותר ומקורי. אם נסיר את השיפוטיות וניקח את הזמן לקבל את השונות נגלה הרבה דברים בעלי ערך שלא ידענו על עצמנו ועל האחרים. הורדת הביקורתיות תתן לנו אנרגיה ליהנות מהם. 

אוכל אותנטי

נרגע, מבטיחים לנו שלא יהיה מחסור ואין כרגע סיבה לפקפק בכך. נחזור לבשל בבית, אוכל טבעי ואיטי. נחזור להעריך את הדברים הפשוטים ביותר בחיים ולהשתמש בהם כדי לעורר את חושינו. נאכל ביחד, נחזיר את היכולת לשוחח. 

שקט

רעש הוא מפגע, מוציא מריכוז, פוגע בבריאות. הבית צריך להיות מפלט מרעש. ישנם גם רעשים בתוך הבית המטבח הוא החדר הרועש ביותר בבית. המטרה היא להביא רעשים טובים לתוך הבית כמו גשם על החלון או משב רוח ולהפחית רעשים של מכונות, מכשירי חשמל, טלויזיה, מוזיקה רועשת ודיבור קולני.

 

ולבסוף, דרוש גם להגביר את עוצמת השקט מכל מה שהרגילו אותנו הרשתות החברתיות והתקשורת.